Tuesday, January 6, 2009

2009 kezdetén inkább...

pesszimista hangokat lehet a médiában hallani, olvasni.Tengeren innen és túl általában hatalmas gazdasági válságról, az ezzel járó következményekkel foglalkoznak az elemzők. Itt Amerikában a napi életben még kevés jelét látni ennek a rohamosan közeledő válságnak. Talán a hirtelen benzin áreséssel lehet magyarázni, hogy sokan még jobban is érzik magukat, mint mondjuk két hónappal ezelőtt. Még az izlandi pénzügyi katasztrófa sem nagyon rendítette meg az emberek nyugalmát. Hisz' olyan messze van...Tudjuk, hogy valami rossz történni fog, de ez még nincs tapintás-közelben. Az érdekes mindebben az, hogy egy hatalmas fogyasztó társadalom mint Amerika akkor boldogul,vibrál mikor fogyaszt...és a baj úgy kezdődött hogy többet fogyasztott mint termelt, azaz félretett. Ebből a mértéktelenségből lett az u.n. hitel-válság, eladósodás, majd néhánynak (még nincs vége)a tönkremenés.
A fenyegető válságból most egy fokozott "fogyasztás" segítene legjobban , de az emberek félnek a jövőtől és hirtelen visszafogták a költekezést, sőt, Uram bocsá', elkezdtek spórolni!! Pont az ellenkezőjét teszik mint amit a közgazdászok szeretnének, legalábbis Amerikában.
Ilyen egyszerű a magyarázat a, sajnos, közeledő gazdasági tragédiára: mértéktelenség, túlköltekezés, hitelvesztés, hanyatlás, visszafogás, további hanyatlás - amig egy új fogyasztási-termelési mérleg vissza nem állítódik.
Mindehhez a recepthez keverj egy kis politikai kontárkodást, otthon és itt is, és megvan a "tökéletes" gazdasági összeomlás.
Sokak szerint lesz javulás, de lassan és fájdalmasan...

No comments: