Saturday, May 2, 2009

Azt írja Thomas Wright...

Oscar Wilde-ról, hogy sajnos nem hagyott naplót, jegyzeteket maga után,de ez nem bátortalanította el az irodalmi kutatót. Oscar Wilde viszont hagyott maga után egy kisebb könyvtárnak is beillő hagyatékot, melyek legtöbbjét bizony olvasta,tanulmányozta, sőt margóira jegyzetelt is! Ezek tanulmánya a Built of Books c.könyv, Könyvekre Építve,mely pompás adalék a biográfiákhoz, meg persze Wilde számos művéhez.
Oscar Wilde könyvgyüjteménye már fiatal korában tanuskodik magas műveltségéről,nyelv tudásáról,hogy számos olasz,görög klasszikost olvasott, tanult. Később a modern angol,francia írók mindennapi olvasmányai közé tartoznak.
Könyvtárának legtöbb könyve hizelgően tanuskodik Wilde-ról?
Javarészt igen, de azt is felfedezi Wright, hogy,sok, törekvő,fiatal író igyekezett Wilde kegyeltjei közé tartozni és gyakran küldték neki az ajándék első kiadásokat.Igy találunk könyvei között olyanokat mint az amerikai koktél készítés kézikönyve, vagy a német hegedű készítés csinja-binja.
Wilde "könyvtári" hagyatéka nem csak egy meghatározott, ennek a célnak szentelt helységből származik. Számos könyvről tudta meg a szerző, hogy mint kölcsön-könyv került Wilde-hez. Különösen akkor mikor két évet ült hoomoszekszualitása miatt.
Egészében, Wright könyve Wilde olvasott-tanulmányozott könyveiről érdekes, majdnem detektívi munkának is megfelelő, rendkivül szines kúriózum, főleg az Oscar Wilde követőknek.

No comments: